שיניים הן כמובן איבר חיוני במיוחד, גם לתפקוד תקין של הפה וגם לטובת מראה אסתטי. בהתאם חשוב מאוד לשמור עליהן, והבסיס הוא מודעות לסיבות הנפוצות ביותר שעלולות לגרום לאובדן שיניים. כאן בעמוד תמצאו את 8 הגורמים השכיחים ביותר:
- חבלה חיצונית
פגיעה חיצונית – במהלך משחק כדורגל או כדורסל, עקב נפילה קשה, במהלך תאונת דרכים, בגלל קטטה או כל סיבה אחרת – עלולה לשבור חלק מהשן, או אפילו כמה שיניים. במקרים של פגיעה חמורה התוצאה תהיה אובדן מלא של חלק מהשיניים.
- עששת
עששת היא מחלה שכיחה מאוד שהגורם לה הוא הצטברות של רובד חיידקי (שמוכר גם בשם פלאק). הרובד החיידקי הופך לאבנית, וזו פוגעת בשכבת האמייל שנועדה להגן על השן. ללא טיפול מתאים העששת עלולה לחדור גם אל תוך השן, לגרום לדלקת ולהרוס את השן מבפנים.
- מחלת חניכיים
הסיבה הנפוצה ביותר אחרי גיל 40 לאובדן שיניים היא מחלת חניכיים (ולא הגיל עצמו כפי שרבים סבורים בטעות). מחלת חניכיים קשה עלולה להוביל לנשירה של שיניים רבות בבת אחת, עקב חוסר היכולת של החניכיים לאחוז אותן באופן יציב.
- שן בינה כלואה
שן בינה שצומחת במקום צפוף ולכן לא מסוגלת לבקוע עלולה לפגוע בשיניים הסמוכות. בנוסף קשה לשמור על היגיינת פה מיטבית באותו אזור, והסיכון לעששת ולמחלות חניכיים עולה. לכן יש מקרים רבים שבהם רופא שיניים מנוסה ימליץ על עקירת אותה שן כלואה.
- סוכרת
סוכרת היא גורם סיכון ממשי להתפתחות מחלות חניכיים, בעיקר עקב הפגיעה במנגנוני ההגנה הטבעיים בגוף. כשאדם לא יכול להתמודד עם זיהום או דלקת, התוצאה תהיה מחלת חניכיים מתמשכת וזו כאמור תוביל לנשירת שיניים. גם לחץ דם גבוה יתר על המידה מגדיל את הסיכון למחלות חניכיים כרוניות.
- שחיקה מתמשכת
אנשים שמהדקים את הלסתות, במודע או שלא במודע, בתדירות גבוהה ובעוצמה רבה. התופעה שנקראת גם חריקת שיניים או ברוקסיזם, מחלישה את השיניים לאורך זמן. כשהנזק הוא חלקי, הפתרון הוא ציפוי קומפוזיט להשלמת שיניים אבל חשוב לטפל גם במקור הבעיה כדי למנוע אובדן של השן.
- הרגלים בעייתיים
עישון מגדיל במידה ניכרת את הסיכון להתפתחות מחלות חניכיים ובעקבותיהן לאובדן האחיזה בשיניים. עוד כדאי לדעת שאצל מעשנים סיכויי ההצלחה של טיפולים לשיקום הפה נמוכים בהשוואה לשאר האוכלוסייה. הרגלים בעייתיים אחרים הם לעיסת קרח לעיתים קרובות ופתיחת בקבוקים עם השיניים – פעולות שמפעילות לחץ מיותר על השן ועלולות לסדוק או לשבור אותה.
- טיפול שיניים רשלני
טיפול שיניים כושל עלול גם הוא להוביל לאובדן שיניים. לכן חשוב מאוד לבחור באופן מושכל רופא שיניים מנוסה לכל טיפול שהוא, ובעצם גם לביקורות תקופתיות. רופא שיניים בקיא ואחראי גם יזהה בשלב מוקדם כל התפתחות בעייתית של עששת או מחלת חניכיים, ובדרך זו יסייע להציל את השיניים.